Reflü hastalığı (Gastro Özofageal ), mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeni ile oluşur. Reflü, asit, safra ve pankreas sıvısı içeren mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini bu mide içeriğinden koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması vardır. Reflü hastalarında en sık görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen diğer nedenlerdir. Eğer onikiparmak bağırsağından mideye doğru safra geri akımı varsa, mideden mide borusuna çıkan içerik hem asit hemde safra içerir. Safra da, mide asidi gibi yemek borusunun tahrişine sebep olur. Bu durum genellikle mide fıtığıyla birlikte görülür.
Reflünün Belirtileri
- Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma
- Ağza acı ekşi sıvı gelmesi
- Geğirme, şişkinlik
- Ağza gıda artıkları gelmesi
- Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu
- Ses kısıklığı
- Boğazda gıcık ve öksürük
- Ağız kokusu
- Çarpıntı, kalbe bası hissi
- Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu
- Astım
- Diş çürüğü
- Süreğen yutak yangısı (kronik farenjit)
- Hıçkırık
- Süreğen sinüzit
Reflü Nasıl Oluşur?
İnsanlarda yemek borusu ile mide arasında geçişi düzenleyen çok karmaşık bir kapak sistemi vardır. Mide içerisinde bulunan gıdaların ve özellikle açlıkta asit ve safranın yemek borusuna kaçması bu şekilde önlenir. Reflünün en önemli nedeni bu kapak sisteminin yetersiz olması veya halk arasında mide fıtığı olarak bilinen kapak sisteminin karın boşluğundan göğüs boşluğuna kayması sonucu görevini yetersiz yapması sonucu gelişir. Reflü hastalığında, mide asit yüksekliği yoktur. Normal hatta düşük asit düzeyinde bile yemek borusuna kaçan mide içeriği, yemek borusunda tahribat yapar. Reflü olması için mutlaka kapakçık yetmezliği olması şart değildir. Yemek borusuna ait hastalıklarda ve mide boşalma bozukluğu durumunda da reflü olabilir.
Reflünün Sonuçları
Hazımsızlık durumu devam ederse;
- Şişkinliğin kalbe baskısı, kalp çarpıntısı ve kan dolaşımında bozukluk,
- Devamlı mide içeriğinin yemek borusuna kaçması ile kronik farenjit, sinüzit ve alerjik astım,
- Ses tellerinin tahrişi ve kalınlaşması, ses kısıklığı, kronik tahriş öksürüğü ve diş çürümesi meydana getirir.
- Gebelikte karaciğerden mideye gönderilen ve kusarak dışarı atılan toksinler, yemek borusunun altındaki kasları etkileyerek gevşemesine yol açar.
Kısacası reflü, midesini aşırı dolduran, karışık ve birbirine ters yiyecekler yiyen ve sonunda hazımsızlığa yakalanan insanlarda ortaya çıkar. Fazla doldurulan ve içinde besinlerin uzun süre beklemesi ve çürümesi sonucu gazla şişen mide mukozası iltihaplanmaya, mide kasları gevşemeye ve sarkmaya, kapak mekanizması da bozulmaya başlar. Erişkinlerin % 25′ inde mide reflüsü görülmektedir.
Mide Ülseri (Gastrid) Nedir?
Hastaların genel olarak midede ekşime, yanma ve ağrı şikayetleri ile tarif ettikleri gastrit, mide iltihabı ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında teşkil eden mide mukozasının iltihabi bir reaksiyonudur. Mide mukozasında çok zaman bölgesel veya yaygın bir kızarıklık şeklinde görülür. Çok sık rastlanılan gastritin kadın ve erkeklerde görülme oranı hemen hemen eşittir.
Mide ülseri reflü ve fıtık ile birlikte veya tek başına da görülebilir.
Mide Ülseri (Gastrid) Belirtileri
Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi, ağza ekşi su gelmesi, dil paslanması, karnın üst kısmana bastırılınca ağrı hissedilmesi, yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru, kürek kemikleri arasına yayılan şiddetli mide ağrıları görülür. Kusma ile kan gelmesi veya büyük abdestin kahverengi olması, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide reflüsü, gastrit ve mide ülserinin sebebi aynı olduğu için tedavisi de aynıdır.
Mide ülseri ve reflü akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklardandır.
Mide Ülseri (Gastrid) Nedenleri
Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir.
Reflü ve Mide Ülseri (Gastrid) Akupunktur ile Tedavisi
Tedavi hemen her gün veya gün aşırı olarak 10-12 seans uygulanır. Seans süresi 30 dakika sürer. Birinci kür bittikten sonra tedaviye haftada 2 kez 5 hafta daha devam edilir. İyileşme durumuna göre tedaviye haftada bir veya iki haftada bir kez devam edilir. Tedavi 6 ay sürebilir.