Montignac Diyeti‘nin en önemli özelliği, proteinlerle karbonhidratların farklı öğünlerde tüketilmesi. Bu diyette proteinler ile karbonhidratlar aynı öğünde tüketilmiyor. Montignac diyeti, Michel Montignac tarafından ortaya atılan bir beslenme biçimi. Michel Montignac, diyetlerin klasik ilkesi olan, Kalori alımını kısıtla ve kalori harcamasını arttırın tersine kalori önemli değil, neyi neyle yediğin önemlidir ilkesini ortaya atmış. Besinlerin glisemik endeks değerleri göz önüne alınmaktadır.
Montignac Diyeti’nin ilk aşamasında beyaz un ve şeker tamamen beslenmeden çıkarılıyor. Kepekli un ya da kabuklu pirinçle hazırlanmış yiyeceklerin tüketiminde rahat davranabilirsiniz. Ancak karbonhidratlı bir öğünün ardından en az üç-dört saat ara vererek diğer öğüne geçmeniz gerekiyor. Proteinli öğünler için de bu kurala uymanız şart. Bu diyet sırasında vücudunuzun tatlı ihtiyacını ise ilk aşamada meyve, badem, ceviz, fındık, kuru meyve, yağsız yoğurt, şekersiz marmelat gibi ürünlerle gidermelisiniz. Ancak diyetin ikinci aşamasında, früktozla yapılmış ya da yüksek oranda kakao içeren bitter çikolata gibi gıdaları, yine miktarına dikkat etmek şartıyla tüketebilirsiniz.
Montignac diyeti, insanı acıktıran ve aynı zamanda yağların depolanmasına yol açan etkenin, insülinin aşırı salgılanması olduğu gerçeğinden yola çıkıyor. Bu amaçla proteinlerle karbonhidratlı gıdaların aynı zamanda alınmamasını ve insülin salgılatıcı özellik anlamına gelen glisemik indeksi yüksek, şeker, beyaz un, patates ve pirinç gibi gıdalardan uzak durulmasını amaçlıyor.