Çocukların Beslenmesinde 10 Altın Kural. Özellikle 2 yaşından itibaren çocuklarda başlayan negativizm( ters davranış hali) durumu çoğu anne ve babayı da birbirine düşürecektir. Bunun sonunda da asıl galip çocuk olacaktır. Anne ve babalar çoğu zaman çocuklarının bu durumundan pek hoşnut olmazlar. Çünkü bak yavrum o saati oraya koyma tamam mı? “Eğer tabağındaki yemeğin hepsini bitirirsen sana televizyonu veya bilgisayar oyununda oynamana izin veririm” Düşünsenize; çocuğunuzu öncelikle fazla besin kalorisine maruz bırakıp, üstelik onun bilgisayar veya TV izleterek hareket etmesini önleyip kalorisini de harcamamış olursunuz. SONUÇ “Obez çocuğunuz” olacaktır.
- Karbonhidrat, protein ve yağ’dan dengeli bir şekilde beslenmek.
- Çocuklarınıza verilen harçlıklarla ne tür besin aldıklarını bilmek gerekir. ( Cips, çikolata, hamburger, pizza vs.)
- Çocuğunuzun iştahsız olduğunu düşünerek yemek konusunda ile ilgili ne övücü ne cezalandırıcı nede ısrarcı olmayın.
- Çocuklarınızla oynayın veya diğer çocuklarla oynamasını sağlayın. Onları başınızdan atarak bilgisayar veya televizyona yönlendirmeyin.
- Özellikle bebekliğinin ilk 6 ayında anne sütünden başka bir şeye ihtiyacı yoktur.
- Çocugunuz diğer çocuklardan daha iri görünümde ise mutlaka bir akupunktur uzmanına götürün. Gelişme çağında ve boyu uzaman diye düşünmeyin, Unutmayınki boya uzarken eninede genişleyecektir.
- Gürbüz ve şişman çocuk sağlıklı çocuktur deyimini bırakın. Unutmayınki okulda arkadaşlarının dalga geçmesi onun hem psikolojik gelişimini hemde derslerini etkileyecektir.
- Çocuklar yemek yeme konusunda büyüklerden etkilenmektedir.
- Öğün aralarında kalorisi yüksek besinlerle beslenmek kilo artışına neden olur. (Özellikle gazlı ve şekerli içecekler.)
- Yemek seçen çocuklar asla zorlanmamalıdır. Çocuğa aynı besin değerlerinde farklı seçenekler sunulmalıdır.