Akupunktur ile Bel ve Bel Fıtığı Tedavisi

ust_sirt_agrisi_ve_astim_04a

Vücudun anatomik yapısı nedeniyle yük en fazla L4-L5 ve L5-S1 arasına biner. Bu baskı dejeneratif (Geri dönüşümsüz) değişikliklere yol açar. Dejeneratif değişiklikler bir kez ortaya çıktıktan sonra iyileşme zordur. 

Ağrı hafif başlar. Bu nedenle hastalar belirtilerin ne zaman başladığını çoğu kez hatırlamazlar. Hasta fazla hareket etmez. İstirahat ederse belirtiler kendiliğinden hafifler. Hasta hekime artık ağrıya dayanamaz hale geldiği zaman başvurur.

Akut Bel Ağrısı

Ağır kaldırma veya doğrudan travmaya bağlıdır. Travma ile birlikte belde ağrı başlar. Başlangıçta ağrı hafiftir. Daha çok kas spazmına bağlı sertlik vardır. Hasta geçer düşüncesiyle işine devam eder. Ağrı gittikçe artar. Hastayı hareketsiz bırakır. En küçük hareketle bile çok şiddetli ağrı başlar. 

Ağrı çoğu kez tek taraflıdır. Bir bölgede sınırlı kalır. Sırt muayenesinde kaslarda tek veya çift taraflı spazm vardır. Hasta öne doğru eğilemez. Radyolojik muayenede lumbosakral (Bel ve alt bel)bölgede herhangi bir organik hastalık yoktur. Hastaya mutlak yatak istirahat verilmelidir. 

Gerilime Bağlı Kronik Bel Ağrısı 

En sık görülen etkenlerden birisidir. Diğer bel ağrıları kadar şiddetli değildir. Buna karşın tedavisi zordur. Orta yaşın üzerinde sık rastlanır. Ağrı çok geniş bir bölgeyi tutar. Genellikle orta şiddettedir. Hastanın hekime gelmesi için uzun süre geçmesi gerekir. Hastanın sorgulanmasıyla hastanın geçmişinde travma olduğu görülür. Hasta uzun süre ayakta kaldığı zaman ağrı artar. Dinlenince azalır. Kas spazmı yoktur. Bu hastalığın asıl nedeni kişinin vücut sağlığına yeterince önem vermemesidir. Özellikle ev kadınlarında, topuklu ayakkabı giyenlerde daha sık rastlanır.

Lumbar Disk Hernisi (Bel Fıtığı)

Vücudun anatomik yapısı nedeniyle yük en fazla L4-L5 ve L5-S1 arasına biner. Bu baskı dejeneratif (Geri dönüşümsüz) değişikliklere yol açar.
Dejeneratif değişiklikler bir kez ortaya çıktıktan sonra iyileşme zordur. 

Ağrı hafif başlar. Bu nedenle hastalar belirtilerin ne zaman başladığını çoğu kez hatırlamazlar. Hasta fazla hareket etmez. İstirahat ederse belirtiler kendiliğinden hafifler. Hasta hekime artık ağrıya dayanamaz hale geldiği zaman başvurur.
 
Akupunktur tüm bel ve boyun ağrılarında bir tedavi yöntemi olarak dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Tedavi 10–14 seans olarak gün aşırı veya her gün yaklaşık 20–30 dk uygulanır. Sonra haftada 1 sonra ayda 1 sonrada 3 ayda 1 seans olarak idame ettirilir. Ağrıya genellikle 4–5 seans sonunda cevap verirse tedaviye çok iyi cevap veriyor demektir. Bazen inatçı vakalar da olabilir sonrasında ise yılda 1 kür akupunktur devam ettirilmelidir. Başarı oranı vakaya göre farklı olmakla beraber % 60–80 civarında olumlu sonuçlar alınmıştır.