Akupunktur ile Alerjik Astım Nezle Tedavisi

Allergic Asthma

Alerjik astım ve nezle kronik iltihabi bir hastalıktır. İltihaba özellikle mast hücreleri, eozinofiller, tlenfositleri, makrofajlar, nötrofiller ve epitelyal hücreleri katılır. Hassas kişilerde bu durum gece ve sabahın erken saatlerinde, ıslık sesi çıkararak solunum, soluk almada zorluk ve öksürüğe yol açar. Astım atakları genellikle geri dönüşümlüdür. İltihabi  durum çeşitli  uyarılara karşı bronşlarda aşırı hassasiyete neden olur. Son bulgular astımlı bazı hastalarda fibrozisin oluştuğunuda göstermiştir. Astımdan ölen kişilerde yapılan araştırmalarda büyük ve küçük hava yollarında mukus plakları, hücresel çöküntüler, proteinler bulunmuştur. Ayrıca hava yollarında kalınlaşmada vardır.

Astım çocukluk çağında başlar, atopi ile birliktedir. Atopi, çevresel alerjene karşılık olarak spesifik IgE’nin gelişmesine neden olan genetik yatkınlığa verilen addır. Astım Bronşiyale, toplumda en sık görülen kronik karakterli bir kaç hastalıktan biridir. Hastalık her yaş grubundan kişileri etkilemekte ve bazı durumlarda ölüme bile sebebiyet vermektedir. Ayrıca hastalığın prevalansının yapılan çeşitli araştırmalarla çocuk ve genç erişkinlerde artış gösterdiği anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalarda ülkemizde erişkinlerde % 2-4, çocuklarda % 6-8 civarında astımlı vaka olduğu gösterilmiştir. Astım hastalarını tedavi ile normal yaşamlarına döndürmek mümkündür. Özellikle şikayetleri çocuklukta başlayan astımlıların bir kısmında, hastalık erişkin yaşlarda tamamen iyileşebilmektedir.

Alerjik Astım Akupunktur ile Tedavisi

Kulak ve vücut akupunkturu ile tam bir tedavi sağlanır. Bu nedenle, öncelikle kulak akupunktur noktalarının elektriksel potansiyelleri ölçülerek, yapılacak tedaviye vücudun ne derece cevap vereceği saptanır. Özel olarak geliştirilmiş olan nokta tarama (detektör) cihazları ile elektronik ortamda noktaların elektriksel yükleri ölçülür. Yani akupunktur noktalarının hangi elektrik yükü ile yüklü oldukları tespit edilir. Çünkü kulakta, her organ ve doku sistemlerinin sürekli haberleşme içinde olduğu elektriksel noktalar vardır. Cihazlarımızla bu noktaları belirledikten sonra, noktanın (-) yada (+) yüklü oluşlarına göre; altın veya gümüş iğneler kullanılır.

Tedavi kişiye göre başlangıçta 8-12 seans sürer. Seanslar her gün yada gün aşırı yapılır, bu seanslar bittikten sonra 7 gün ara verilir. Takip eden 3 hafta süre içerinde hasta haftada 2 seans olarak tedaviye devam eder. 3 hafta sonunda, tekrar 3 hafta boyunca haftada 1 kez gelir. Hastalığın tekrarlamaması için 6 ay ya da 1 yıl süreyle ayda 1 kez gelir.

Akupunktur tedavisi bronş genişletici ve mukoza ödemini giderici etki yaratır. Bu etki astım tedavisinde akupunkturun krizi giderici olarak kullanılmasını sağladığı gibi, krizin oluşmasını engelleyici olarak ta kullanılmasını sağlar.

Alerjik Nezle Akupunktur ile Tedavisi

Alerjik nezle, ortamda bulunmakta olan bir alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp, burnun iç yüzüne yapışması sonucunda bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişinin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap neticesi ortaya çıkan şikâyetler ve bulgulardır. Yani bir tür mikrobik olmayan kronik nezle durumudur. Dolayısıyla ana bulgular burunda kaşıntı, sulanma, hapşırma, aksırma, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteğidir. En sık buruna yapışabilen alerjenler bahar aylarında ortaya çıkan polenlerdir. dolayısıyla alerjik nezle en sık bahar aylarında görülür

Hastalık daha çok küçük yaşlarda başlar, ileri yaşlarda da belirtiler ortaya çıkabilir.Havayla solunan parçacıklara karşı gelişen alerji hastalığa neden olmaktadır.Hastalık kendini hapşırma, burunda ve boğazda çok fazla akıntı, burun tıkanıklığı,akan ve kaşınan göz, öksürük ve baş ağrısı ile belli eder.Ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız eder.

Alerjik Nezlenin Akupunktur ile Tedavisi

Akupunktur vücudun immün sistemini güçlendirerek direnci arttırmakta enfeksiyona meyili azaltmaktadır.

Tedavi kişiye göre başlangıçta 8-12 seans sürer. Seanslar her gün yada gün aşırı yapılır, bu seanslar bittikten sonra 7 gün ara verilir. Takip eden 3 hafta süre içinde hasta haftada 2 seans olarak tedaviye devam eder. 3 hafta sonunda, tekrar 3 hafta boyunca haftada 1 kez gelir. Hastalığın tekrarlamaması için 6 ay ya da 1 yıl süreyle ayda 1 kez gelir.