Lipoliz, Latince lipo ve lizis kelimelerinin birleşimden oluşmaktadır ve ilk lipoliz 1995 yılında Brezilya’da uygulanmıştır.
Lipo=yağ
Lizis=eritme anlamına gelmektedir.
Lipolizin Etki Mekanizması
Lipoliz etkisini yağ hücresinin çeperini saran zarın geçirgenliğini artırarak yağların dışarı çıkmasını sağlar ve bu sayede etkili bir lokal zayıflama ve bölgesel yağ eritme yöntemidir.
Lipoliz Hangi Durumlarda Nerelere Uygulanır?
Kilolar verilirken bölgesel yağlanma problemi daha öne çıkar. Özellikle basen, karın, bacak ve diz kapağı iç bölgeleri, kol ve omuz arkalarına uygulanır. Bu yöntem genellikle ağrısız ve yan etkisi olmayan bir takım ilaçların yağ birikimi olan bölgelere enjeksiyonu ile gerçekleşir.
Lipolizde kullanılan ana ilaç, Fosfatidilkolin’dir (Phosphatidyl Choline=PPC). PPC; soya lesitininden elde edilen bir maddedir. PPC aynı zamanda insan beyninde ve sinir dokularında bulunur, vücutta bulunan fosfolipid adını verdiğimiz bir yağ asidinin ailesindendir. Yaklaşık 7 yıldan beri tıpda yüksek kolesterolü düşürmek için kullanılmaktadır. Bu madde vücutta bulunan yağların erimesine neden olur. Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından da onaylanan bu teknik özellikle diz içi, basen, karın ve çene altında bulunan gıdık bölgesine uygulanmakta. Uygulama, 12 mm uzunluğunda çok ince bir iğne ile cilt bölgesi geçilerek yağlı dokuya enjeksiyon yapılması şeklindedir. Genellikle hiçbir yan etkisi olmamakla beraber bazı hastalarda hafif kaşıntı yanma hissi ve geçici kırmızılık yapabilir.
Lipoliz Uygulama Süresi?
Lipoliz genellikle 3. veya 4. seanstan sonra etkisini göstermektedir. Genellikle seanslar; hastaya bağlı olmak üzere 6–10 seans uygulanabilir. Uygulamalar 10-15 gün aralıklarla yapılır. Parçalanan yağ asitleri ise lenfatik sistem tarafından böbrek ve karaciğere taşınarak vücuttan atılır. Bu tedavi 18 yaşının üzerindeki insanlara uygulanır. Sonuçlar ise kişiden kişiye değişmektedir.
Lipolizin Mezoterapiden Farkı Nedir? Hangisi Seçilmelidir?
Öcelikle mezoterapi 4 mm lik iğnelerle yüzeyel yağ ve selülit tabakalarına yapılır. Lipoliz ise 12-13 mm lik iğnelerle cilt altındaki derin yağ bölgelerine uygulanır. Mezoterapi haftada 2 kez uygulanmasına karşılık Lipoliz 10-15 gün aralıklarla yapılır. Bir deyişle lipoliz karın basen ve diz yağları çok fazlaysa (VKİ 30 üzerindeyse) daha zayıf sadece bölgesel yağ ve selülit varsa mezoterapi tercih edilir. Bazı hastalarda lipoliz ve mezoterapi kombine çalışılabilir.
Lipoliz Uygulama Alanları
- Bölgesel yağlanma (Karın, basen, bacak, kol, diz içleri)
- Jinekomasti (Erkeklerdeki göğüs büyümesi)
- Çene altına toplanan yağlanma
- Göz altındaki yağ torbalarında
Lipolizin Uygulanmasının Sakıncalı Durumlar
- Hamilelikte uygulanmaz
- Emzirme döneminde uygulanmaz
- Hemofili ve benzeri kanama hastalık durumlarında uygulanmaz
- Kan sulandırıcı (Aspirin, kumadin ve benzeri) ilaç alanlarda dikkatli kullanılmalıdır.
- 18 yaş altı kişilere uygulanmaz
- Uygulanan ilaçlara karşı alerjisi olan kişilere uygulanmaz
- Akut enfeksiyonu durumlarında uygulanmaz
- Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilere uygulanmaz
- Kanser hastalarına uygulanmaz
Lipoliz Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Tedavi sırasında mutlaka güneş ve solaryum yaptırılmamalıdır. Tedavi bittikten 20 gün sonra güneş ve solaryum alınabilir.
Tedavinin başarısı; hastanın kendine verilen diyete tam uyması ve egzersiz yapması ile doğru orantılıdır.