Mezoterapi

mezoterapi

Mezoterapi, cildin 2–4 mm. derinliğine çeşitli ilaçların çok ince iğne uçları ile enjekte edilmesiyle uygulanan bir cerrahi olmayan bir tedavi yöntemidir.

Latince; 
Mezo: orta
Therapy: Tedavi anlamına gelir. Kısacası orta deri tedavisidir.

Mezoterapi ilk olarak 1952 yılında Fransa’da Dr. Michel Pistor tarafından uygulanmaya başlanmıştır.1987 yılında ise Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Avrupa’nın hemen her ülkesinde, Güney Amerika’,Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’ dahil olmak üzere yaklaşık 14 ülkede çok yaygın uygulanmaktadır.Yaklaşık dünyada 18.000 tıp doktoru mezoterapiyi başarı ile uygulamaktadır.

Ağız yolu ile alınan veya kas ve damar içine verilen ilaçlar genel vücut dolaşımına girerek ilgili organa etki eder. Özellikle ağız yoluyla alınan ilaçların bir kısmı emilirken, bir kısmı hiç emilmeden bağırsaktan atılır. Dolayısıyla ilacın etkisi sınırlı kalmaktadır. Ayrıca sistemik dolaşımla ilaç bütün vücuda yayılacağından yan etkiler de ortaya çıkabilmektedir.

Mezoterapi ise sadece sorunlu olan bölgeye ve çok az dozlarda enjekiyonlar yapıldığı için etkisini o bölgede oluşturacak ve istenmeyen yan etki olmayacaktır.

Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Selülit tedavisinde; Selülit dediğimiz etrafını fibrin tabakaları sarmış yağ hücreleridir. Yapılan ilaç kokteyli hem bu fibrinleri kırmak hem de yağ hücrelerini parçalamak için hazırlanır. Buna ayrıca lenf ve toplardamarları da vazodilate (Genişletmek) ederek parçalanmış yağların bu dolaşıma katılmasını sağlar.

Bölgesel incelme ve sıkılaşma tedavilerinde; Özellikle karın, basen, bacak, kol, diz içleri, Yağ hücrelerinde alfa ve beta reseptörler (alıcı özelliği olan) vardır. Beta reseptörler yağı parçalarken, alfa reseptörler yağlanmayı hızlandırır. Erkek ve kadınlarda bel bölgesinin üstünde kalan vücut bölgesinde bu alfa ve beta reseptör oranı 1/1 iken Kadınların bel bölgesin altında kalan vücut bölgesinde 6-8 alfa reseptöre karşılık 1 beta reseptör vardır. Bu durum da kadınların bölgesel kilo vermesindeki zorluğu açıklamaktadır. Mezoterapide verilen ilaçlar alfa reseptörleri bloke edip, beta reseptörleri uyararak yağların daha çabuk yıkılmasını sağlarlar.

Ağrılı durumların tedavisinde; Romatizma, spor burkulmaları, migren, ameliyat pozisyonuna gelmemiş bel ve boyun fıtıklarında, syatalji, diz kireçlenmelerinde v.s

Fibromiyalji ve tendinitlerde

Saç dökülmesi tedavisinde; Burada saç köklerinin ihtiyacı olan bazı vitaminler, oligo elementler (Çinko, bakır, molibden, mangan v.s) DNA polimeri, damar açıcı ilaçlar direk olarak saç köklerine dizyemler şeklinde uygulanır. Seanslar haftada bir kez olmak kaydıyla 10 seans yapılır. Dökülme genellikle 3.seanstan sonra durur. Yeni saç köklerini beslediği için saçın sıklaşması 4-6 ay sonra belirginleşir.

Yüz kırışıklıkları ve sarkıklarda; Gençleştirici olarak kullanılır. Yüz cildinin ihtiyacı olan özellikle derinin yapısında anatomik olarak da bulunan derinin esnekliğini sağlayan non retiküler hyalüronik asit kullanılır. Bununla beraber bazı vitamin ve proteinler (amino grup asitler) ve mineraller de eklendiğinde yüz gerçekten daha gergin, parlak ve sağlıklı hale gelir. Yüz cildi altında bulunan fibroblast hücrelerini uyararak kolejen ve elastin fibrinleri artırır. Hücrelerin oksijenle beslenmesini artırarak antiaging etkisi yapar.

 

Mezoterapi Uygulama Şekli

Mezoterapi kirpik inceliğinde ve kısa (4-6 mm uzunluğunda ve 0,26-28 mm inceliğinde) iğneler kullanılmak suretiyle mikro enjeksiyonlar sorunlu bölgeye yapılır. Yapılacak alan özellikle çok güçlü sterilizasyon yapan dezenfektan solüsyonlarla temizlendikten sonra uygulanır. Ağrı ve acı çok az hissedilir. 18-75 yaşındaki herkese uygulanabilir.

Kişiden kişiye ve selülit tipine, hastanın yaşına ve selülitin ne kadar süreyle var olmasına bağlı olarak değişir. Ama genellikle 8–14 seans olarak yeterlidir. Bazı vakalar da ise 20 seansa kadar uzayabilir (aralıklarla uygulanacak şekilde). Seanslar haftada 1 veya 2 kez uygulanabilir. Tedavi bittikten sonra idame olarak 15 gün veya 1 aylık aralarla 6 ay tedaviye devam edilmesi önerilir.

Tedaviden 6 saat sonra banyo yapılması önerilir.

Tedavi öncesi aspirin, kumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.

Tedavi sırasında doktorun vereceği diyete mutlaka dikkat etmek, mümkünse hiç tuz almamak veya çok az kullanmak ve bol su tüketmek gerekir.

Mezoterapi tamamen güvenilir bir tedavi olup 50 yıldır herhangi bir ölüm vakasına rastlanamamıştır. Hâlbuki liposuction ameliyatlarında yılda 100 insan ölmektedir.

Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanamaz?

  • Hamileler
  • Emziren anneler
  • Hemofili ve benzeri kanama hastalıkları olanlar
  • Kan sulandırıcı (aspirin, kumadin ve benzeri) alanlarda dikkatli kullanılmalıdır
  • 18 yaş altı
  • Uygulanan ilaçlara karşı alerjisi olanlar
  • Akut Enfeksiyonu durumları (Ateşli hastalıklarda)
  • Karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlara
  • Kanser hastalarına
  • Egzama ve zona hastalıklarında
  • Ensüline bağlı Şeker hastalıklarında
  • Kalp aritmisi olanlarda
  • Tedavi sırasında güneş ve solaryum yaptırılmamalıdır. Tedavi bittikten 20 gün sonra güneş ve solaryum alınabilir.
  • Tedavinin başarısı; hastanın kendine verilen diyete tam uyması ve egzersiz yapması ile doğru orantılıdır.

Mezoterapinin Yan Etkileri

Az miktarda ciltte kanama, sonrası morarma görülebilir. Nadiren ilaçlara karşı alerji gelişebilir. Bazı hastalarda da geçici yanma hissi gelişebilir.